Alla kvartsfinaler som spelades i EM 2024

Så var även kvartsfinalerna spelade i årets EM och vi står nu med fyra lag kvar i turneringen och endast tre matcher återstår då det inte spelas någon bronsmatch i EM. Vi går här igenom alla kvartsfinalerna och även ställningen i skytteligan samt vilka spelare som har en realistisk chans att bli skyttekung.

Så gick det i kvartsfinalerna i EM 2024

Nedan följer en kort sammanfattning om respektive match vi fick se i kvartsfinalerna, matcher som alla bjöd på stor spänning och dramatik även om fotbollen vi fick se var varierande i kvalitet.

Dani Olmo, Spanien
Dani Olmo hade en mycket lyckad match i kvartsfinalen mot Tyskland

Spanien mot Tyskland - 2-1 efter förlängning

De flesta fotbollsfans hade verkligen sett fram emot denna match och på det stora hela var det nog få som blev besvikna då den både bjöd på (till stora delar i alla fall) bra fotboll och enorm spänning och dramatik.

Första halvlek var till stora delar lite mer avvaktande och det märktes att båda lagen hade respekt för varandra, men även om båda lagen försökte pressa framåt stod det 0-0 i halvtid. Den viktigaste händelsen var när Toni Kroos manglade ner Pedri efter bara fem minuter, vilket ledde till att Pedri tvingades bryta matchen, och i stället byttes Dani Olmo in.

Andra halvlek var bara sex minuter gammal då Lamine Yamal spelade in bollen mot straffområdet och Dani Olmo placerade behärskat in 1-0 för Spanien. Därefter följde naturligtvis press från Tyskland för att försöka få in ett kvitteringsmål, samtidigt som Spanien var farliga på kontringar och omställningsspel.

Tiden började rinna iväg för Tyskland men i den 89:e minuten nickade Joshua Kimmich ett inspel bakåt i banan och Florian Wirtz fick på ett skott som gick stolpe in, otagbart för Spaniens målvakt Unai Simon, och matchen gick till förlängning.

Matchen stod och vägde länge och när Jamal Musiala fick i väg ett skott mot mål i andra förlängningskvarten som träffade Marc Cucurellas hand trodde alla att det skulle bli straff för Tyskland, men domaren var tydlig med att han inte skulle döma straff och inte heller domarna i VAR-rummet agerade. I många fall hade domaren dömt straff i det läget, men i stället för ett tyskt avgörande nickade i stället Mikel Merino in 2-1 på ett inlägg från Dani Olmo i den 119:e minuten. Trots fyra minuters tillägg, som blev nästan sju på grund av diverse kalabalik, och ett par farliga tillfällen för Tyskland att kvittera, stod sig resultatet matchen ut och Spanien gick vidare till semifinal.

Detta blev Toni Kroos sista match då han nu lägger skorna på hyllan, och en fantastisk mittfältares karriär är nu över.

Portugal mot Frankrike - Frankrike vidare efter straffar

Denna match var mindre efterlängtad då både Frankrike och Portugal haft svårt med sitt offensiva spel och spelat ganska tråkig fotboll, och tyvärr blev det ingen höjdarmatch trots de båda lagens högprofilerade spelare de ställde upp med på plan.

Frankrike har visat upp en urstark defensiv fram till kvartsfinalen men fantasilöst offensivt spel, och då de fortsatte på den banan och även Portugal var försiktiga blev det en inte alltför händelserik första halvlek, och även i denna match stod det 0-0 i halvtid.

I andra halvlek fortsatte Frankrike på samma bana, disciplinerat försvarsspel och någon typ av förhoppning om att Kylian Mbappé skulle göra något briljant, men Portugal började spela bättre och eftersökte ett segermål. De lyckades dock inte dyrka upp fransmännens försvar och matchen slutade 0-0 och gick till förlängning.

Även i förlängningen var Portugal något bättre offensivt utan att lyckas skapa någon riktigt het chans att avgöra, och inte heller Frankrike lyckades med det. Mbappé var märkbart besvärad av sin brutna näsa och sin mask och byttes faktiskt ut efter en kvart in på förlängningen, trots att straffläggning troligtvis väntade. Matchen skulle också avgöras på straffar då inget av lagen lyckades avgöra i förlängningen heller.

I straffläggningen visade Frankrike upp en imponerande effektivitet och satte alla sina straffar, medan Portugals João Félix blev syndabocken, något som alltid någon måste bli när en match avgörs på straffar, då han slog Portugals tredje straff i stolpen.

Frankrike lyckades därmed trots än en gång krampaktigt spel ta sig vidare till semifinal, och det är förvisso en styrka i sig att göra det. Härnäst väntar Spanien i semin för fransmännen, en match där spanjorerna lär kliva in som knappa favoriter med tanke på hut mycket bättre de varit.

Manuel Akanji
Schweiz Manuel Akanji blev syndabock i straffläggningen

England mot Schweiz - England vidare på straffar

Det finns många likheter mellan Frankrike och England i detta mästerskap då båda lagen haft otroligt svårt att skapa målchanser trots alla sina stjärnspelare, men då Englands defensiv inte känns lika fulländad som fransoserna så kände det som att Schweiz hade goda chanser att ta sig vidare från denna match.

Precis som de två föregående kvartsfinalerna så stod det 0-0 i halvtid, och inget av lagen skapade några hetare målchanser.

Även andra halvlek fortsatte i samma stil, båda lagen försökte att skapa chanser och turades om att föra matchen genom att passa runt i trakterna runt målområdet utan att lyckas dyrka upp motståndarlagets försvar. Allt ändrades dock i den 75:e minuten då plötsligt Breel Embolo var vaken på ett inspel i straffområdet och styrde in bollen i mål, och hastigt och lustigt ledde Schweiz med 1-0.

Där och då kändes det som att Schweiz skulle ta sig vidare med tanke på hur impotent Englands anfallsspel var. England fortsatte dock att försöka och helt plötsligt skapade Bukayo Saka ett läge utanför straffområdet och kvitterade matchen med ett mycket fint skott, otagbart för Yann Sommer i schweiziska målet.

Förlängningen blev inte alltför händelserik men i 119:e minuten höll Schweiz på att återupprepa Spaniens bedrift med att avgöra sent då Xherdan Shaqiri överraskande skruvade en hörna direkt mot mål och bollen tog i kryssribban. Inget mål dock och vi gick för andra matchen i rad mot ett ovisst straffavgörande.

Cole Palmer började med att säkert sätta första straffen för England och då Manuel Akanji missade Schweiz första satt England i förarsätet direkt. Engelsmännen är ju allmänt kända för att vara svaga i straffläggningar men denna gång visade de upp stor kyla och effektivitet. Varken England eller Schweiz missade några fler straffar och när Trent Alexander-Arnold satte Englands femte och sista straff var saken klar, England vidare till semi, trots att de inte har gjort en enda bra match i detta mästerskap så här långt.

Nederländerna mot Turkiet - 2-1

Detta var den andra kvartsfinalen, förutom Spanien mot Tyskland, som det fanns stora förhoppningar om att vi skulle få se rolig fotboll då Turkiet har charmat alla i detta EM med en frejdig offensiv och holländarna har blivit bättre och bättre för varje match. Så blev också fallet, och på toppen av det rejäl spänning ända in till slutsignalen.

Holländarna började matchen bäst och skapade några hyggliga situationer i inledningen utan att få till en riktigt giftig målchans och turkarna kändes hela tiden farliga vid de tillfällen de gick framåt.

Turkiet tog sig vidare från åttondelen tack vare två mål på hörna, och än en gång visade de hur farliga de är på fasta situationer. I den 35:e minuten fick Turkiet en hörna och även om hörnan nickades bort fick man snabbt till ett nytt inlägg, och det inlägget nådde backen Samet Akaydin som nickade in 1-0 för Turkiet, ett resultat som stod sig halvleken ut.

Ronald Koeman agerade i halvtid och bytte in fyrtornet Wout Weghorst för att få någon som kunde skapa oreda i straffområdet på inlägg i jakten på kvittering. Holländarna pressade också på för en kvittering och skapade delvis tryck samtidigt som turkarna som vanligt i denna turnering var farliga på sina kontringar.

En kvittering skulle också komma och oväntad hjälte blev backen Stefan de Vrij som nickade in kvitteringen på ett inlägg från Memphis Depay i den 70:e minuten. Matchen stod där och då och vägde men båda lagen försökte framåt för att få in ett segermål.

Ett ledningsmål skulle också komma bara sex minuter efter kvitteringen, och återigen var det Nederländerna som gjorde målet. Denzel Dumfries stod för ett lågt inspel och på bortre stolpen kastade sig Cody Gakpo fram och bollen styrdes i mål. Gakpo fick initialt målet skrivet på honom men i efterhand ändrades det till ett självmål av Mert Müldür.

Turkiet försökte frenetiskt att få in en kvittering och man skapade också ett par riktigt farliga chanser men fick inte ordning på avsluten. Matchen slutade 2-1 och Nederländerna gick därmed till semifinal där England väntar.

Cody Gakpo, Nederländerna
Cody Gakpo är just nu favorit att bli EM:s skyttekung

Skytteligan efter kvartsfinalerna

Då Nederländernas andra mål först tilldelades Cody Gakpo såg det ut som att vi hade en ny ensam ledare i skytteligan, men då det skrevs om till självmål så är toppen i skytteligan oförändrad jämfört med inför kvartsfinalerna, det vill säga fyra spelare på tre mål vardera, vilka förutom Gakpo är tysken Jamal Musiala, georgiern Georges Mikautadze och slovaken Ivan Schranz.

Den intressantaste rörelsen i listan av målskyttar är att Spaniens Dani Olmo gick upp på två mål, och då det ser ut som att Pedri har spelat färdigt i denna turnering efter skadan som Toni Kroos orsakade så lär Olmo vara en startspelare i semin mot Frankrike. Även schweizaren Breel Embolo gjorde sitt andra mål i turneringen, men då Schweiz är utslagna blir det svårt för honom att göra fler.

Den enda kvarvarande spelaren i turneringen bland kvartetten på tre mål är Cody Gakpo, något som så klart gör att han är favorit bli EM:s skyttekung. Bland spelare som spelar i lag som gått vidare med två gjorda två mål finner vi spanjorerna Dani Olmo och Fabián Ruiz, holländaren Donyell Malen samt engelsmännen Harry Kane och Jude Bellingham. Om ingen spelare skulle slå till med ett hattrick någon match, vilket känns tveksamt, så lär EM:s skyttekung återfinnas bland dessa sex spelare. Det är självklart heller ingen omöjlighet att de fyra spelare som ligger i topp med tre mål just nu får dela på skytteligasegern, om vi får tre målfattiga sista matcher.
Kano Kluckfors har thailändskt påbrå men bor numer i Stockholm, Sverige. Kano kan det mesta inom sporten fotboll och gillar att skriva om det. Laget nummer ett är Arsenal, en passion som grundades under åren han bodde i London.