Åttondelsfinalerna i EM 2024 färdigspelade - dags för kvartsfinaler

Så har även åttondelsfinalerna i detta EM 2024 spelats klart och vi går här igenom alla matcher som varit och matcherna som ska komma, och tittar även på vilka kandidater som ligger bäst till för att bli skyttekung.

Donyell Malen, Nederländerna
Holländaren Donyell Malen blev första spelare att göra två mål i en och samma match i EM 2024

Så här gick det i åttondelsfinalerna

Vi börjar med att gå igenom åttondelsfinalerna match för match, och vi fick se en stor variation på kvalitet på matcherna och utan några större skrällar.

Schweiz mot Italien - 2-0

Först ut var Schweiz mot Italien, och normalt sett är Italien klara favoriter i en match mot Schweiz, men då man presterat riktigt svagt i gruppspelet fanns det ingen klar favorit i denna match. Men då Italien fortsatte på samma inslagna negativa trend i åttondelen så blev de en munsbit för schweizarna som vann ganska enkelt med 2-0 efter mål av Remo Freuler i 37:e minuten och Ruben Vargas med ett vackert skott direkt efter paus.

Det är uppenbart att Italien har en lång väg att vandra innan de får anses som en stornation igen och schweizarna gick mycket välförtjänt vidare från denna åttondel.

Tyskland mot Danmark - 2-0

Tyskarna var klara favoriter mot danskarna men fick kämpa för segern. Efter en mållös första halvlek gjorde Danmarks Joachim Andersen 1-0 för Danmark strax efter paus, men målet blev bortdömt efter VAR-granskning då Thomas Delaney som spelade fram till målet var offside, så knappt som det går att bli med tanke på att det knappt gick att se offsiden på VAR-grafiken.

Ganska omgående efter det bortdömda målet snuddade ett inspel handen på samme Joachim Andersen i straffområdet, och Tyskland fick en straff som Kai Havertz satte. Straffen gavs efter VAR-granskning och VAR var verkligen inte Andersens vän denna kväll. En kvart efter straffmålet utökade Jamal Musiala Tysklands ledning och slutresultatet skrevs till 2-0 även i denna match.

England mot Slovakien - 2-1 efter förlängning

Denna match bjöd på så hög dramatik som kan framkallas i en fotbollsmatch. England var naturligtvis massiva favoriter i denna match, trots att man allt annat än imponerat i gruppspelet. Slovakien chockade dock genom att ta ledningen i den 25:e minuten genom Ivan Schranz, hans tredje mål i turneringen och resultatet stod sig halvleken ut.

I andra halvlek förväntades en massiv offensiv från England men trots alla stjärnor man har i laget lyckades man inte prestera något typ av anfallsspel och misslyckades med att skapa några målchanser. Ett otroligt krampaktigt England såg ut att bli utslagna men i femte övertidsminuten cykelsparkade Jude Bellingham in en kvittering från ingenstans, och matchen gick till förlängning. Redan i andra minuten av förlängningen nickade Harry Kane in 2-1 i en något rörig situation i straffområdet, och det resultatet stod sig hela förlängningen, och England lyckades med andra ord tråckla sig vidare.

Spanien mot Georgien - 4-1

Spanien hade imponerat mest i gruppspelet och man ställdes mot turneringens stora sensation Georgien. Spanjorerna förde som väntat matchen men ett frenetiskt spelande Georgien tog ändå ledningen med 1-0 efter ett självmål av Robin Le Normand i 18:e minuten då han olyckligt styrde in ett inlägg.

Trots ledningen, och trots att georgierna fortsatte med sitt energiska spel, så kändes det på något sätt som att Spanien hade full kontroll, och det skulle även visa sig att det var så. Det dröjde till 39:e minuten innan Spanien till sist fick in kvitteringen genom Rodri, och när Fabián Ruiz nickade in ledningsmålet i den 51:a minuten var matchen i princip över. Orken tröt för georgierna, vilket var väntat, och efter ytterligare två mål och bud på mer så vann spanjorerna matchen med 4-1.

Frankrike mot Belgien - 1-0

Det största mötet i åttondelarna var mötet mellan Frankrike och Belgien, men den som förväntade sig att se stor fotboll blev besviken. Frankrike har ett lagt fullt med stjärnor men spelar tyvärr en fotboll som är väldigt tempofattig och det känns stundtals som om de inte är intresserade av att anfalla. När inte heller Belgien var det blev det en ytterst tråkig tillställning, men Frankrike kom att vinna matchen genom ett något slumpartat självmål i 85:e minuten. Randal Kolo Muani fick i väg något som såg ut som ett ganska svagt skott men som träffade Jan Vertonghens knä och ställde Koen Casteels i Belgiens mål, och detta räckte för att ta Frankrike vidare.

Portugal mot Slovenien - Portugal vidare efter straffar

Det är inte bara England och Frankrike av de större lagen som har haft problem med tempot och kreativeten i denna turnering, det gäller även Portugal. Mot Slovenien fortsatte detta för Portugal då de hade svårt att skapa chanser, men till skillnad från Frankrike så försökte de i alla fall men slovenerna försvarade sig otroligt skickligt.

Efter full tid stod det 0-0 men i förlängningen kom den stora chansen för Portugal då man fick straff efter att Diogo Jota gjorts ner i straffområdet. Denna turnering har varit en stor besvikelse för Cristiano Ronaldo, och det fortsatte även här då han överraskande sumpade straffen, eller mer rätt är kanske att säga att Jan Oblak stod för en otroligt fin straffräddning. Ronaldo skulle dock få sista ordet då han satte sin straff i straffläggningen, men den stora hjälten var Portugals målvakt Diogo Costa som räddade slovenernas tre första straffar. Portugal satte sina första tre och således räckte tre straffar vardera för att ta Portugal vidare.

Rumänien mot Nederländerna - 0-3

Rumänerna har bitvis visat upp en väldigt stark defensiv i detta mästerskap och med det i åtanke fanns det förhoppningar för dem att de skulle kunna rubba Nederländerna i denna match, men så blev inte fallet. Holländarna var mer eller mindre överlägsna i denna åttondel och gav inte rumänerna mycket till chans.

Rumänien hade förvisso vissa goda offensiva intentioner i första halvlek men efter att Cody Gakpo väl fått in 1-0 för Nederländerna i 20:e minuten var matchen i princip över. Holländarna pressade på offensivt utan paus i hela matchen och frågan var bara hur stora siffrorna skulle bli. Svaret blev 3-0 efter att inhopparen Donyell Malen blev turneringens första tvåmålsskytt i en och samma match i andra halvlek. Om detta var en styrkedemonstration av holländarna eller att rumänerna helt enkelt var för svaga denna gång får kvartsfinalen visa.

Österrike mot Turkiet - 1-2

Detta var en åttondel mellan två av de lagen som visat upp den roligast fotboll under denna turnering, och visst fick vi se en underbart offensiv fotbollsmatch. Redan från första minuten var det full gas framåt från båda lagen, och det gav utdelning redan i första minuten för turkarna som fick in 1-0 på en hörna genom backen Merih Demiral. Österrike jagade kvittering och även om man var nära några gånger stod det fortfarande 1-0 i halvtid.

I den 59:e minuten gjorde Merih Demiral sitt andra mål i matchen på ytterligare en hörna, men trots en 2-0 ledning för turkarna kändes matchen långt ifrån avgjort. Österrikarnas fortsatta offensiv gav resultat i den 66:e minuten när inhopparen Michael Gregoritsch satte reduceringen till 1-2. Men trots fortsatta försök från Österrike i ösregnet fick man aldrig in något kvitteringsmål trots ett flertal fina chanser, och lite överraskande gick turkarna segrande ur denna åttondelsfinal.

Lamine Yamal och Nico Williams, Spanien
Spanjorerna Lamine Yamal och Nico Williams är två av spelarna att se upp med för Tyskland på fredag

Kvartsfinalerna som väntar

Härnäst går vi igenom de kommande kvartsfinalerna som väntar och vi tippar även utgången av respektive match.

Spanien mot Tyskland - fredag 18:00

Första kvartsfinalen som spelas är vad många kallar den "moraliska finalen", och anledningen är att detta är ett möte mellan två av förhandsfavoriterna som presterat bäst genom turneringen så här långt.

Spanien är laget som har varit allra bäst och har imponerat i alla matcher de spelat. Detta unga lag gled igenom gruppspelet med tre raka segrar, trots att man spelade i en mycket tuff grupp med Italien och Kroatien, och avfärdade Georgien tämligen enkelt i sin åttondel. Man har hela vägen visat upp ett väldigt positivt och fartfyllt spel. Nico Williams är kanske turneringens bästa spelare så här långt, men hela laget har presterat i princip felfritt, åtminstone offensivt sett.

Även om inte Tyskland har imponerat lika mycket i varje match så har man ändå känts stabila rakt igenom turneringen. Visst, man hade problem med Danmark i åttondelen och utan två VAR-beslut är det inte säkert att man gått vidare, men man har definitivt förtjänat sin kvartsfinalplats. Anfallet med Jamal Musiala och Kai Havertz har fungerat utmärkt och man har fredat sig bra defensivt.

Analys och tips

Detta är utan tvekan den kvartsfinalen man ser mest fram emot att se, och det ska verkligen bli intressant att se om Tyskland lyckas kväva Spaniens offensiv. Hade denna match spelats i ett annat land hade troligtvis Spanien varit klara favoriter men i kraft av hemmaplan ökar så klart tyskarnas chanser. Båda lagens bästa spelare så här långt är unga spelare men båda lagen har även spelare med gott om rutin i laget, som Álvaro Morata, Rodri och Aymeric Laporte i Spanien och naturligtvis Tysklands mittfältslås med Toni Kroos och Ilkay Gündogan.

Vårt tips går ändå till Spanien med vinst under ordinarie tid. Hittills har inget försvar lyckats tämja Nico Williams, Lamine Yamal och övriga och även det tyska försvaret får svårt att göra det här. Kanske kommer Yamal äntligen att få göra sitt första mästerskapsmål, och gör han inte det finns det gott om spelare kan göra målen i stället.

Portugal mot Frankrike - fredag 21:00

Normalt sett så hade detta verkligen varit en match att se fram emot men med tanke på båda lagens problem med att skapa ett offensivt gångbart spel är förväntningarna inte alltför höga på en bra fotbollsmatch.

Frankrike är vanligtvis ett lag som alltid är intressant att se och de är sällan inblandade i tråkiga matcher, men i denna turnering har det varit något helt annat. De har så mycket såväl offensiv som defensiv talang men hittills har de bara visat upp sin defensiva styrka och i flera matcher sett smått ovilliga ut att gå framåt. Men, den defensiv man har visat upp har varit näst intill ogenomtränglig, det enda mål man släppt in är en straff mot Polen, och är man ett lag som inte släpper in mål är chanserna naturligtvis alltid stora att gå vidare.

Även Portugal har haft svårt att skapa mycket framåt, och även här finns det mängder av offensiv talang, kanske till och med även mer än i Frankrike. Portugiserna har dock till skillnad från Frankrike försökt, man har bara inte lyckats särskilt väl.

Detta är en mycket svårtippad match, och även om förväntningarna på en fin fotbollsmatch är låga kan det mycket väl bli en underhållande match, om inte annat en spännande. Förhoppningen är att Frankrike släpper lite på handbromsen samtidigt som Portugal får det offensiva spelet att stämma bättre, och då kan det borde bli bra fotboll och rejält ovisst. Känslan är dock att Frankrike fortsätter på sin inslagna taktik, säkrar bakåt och litar på ett moment av genialitet av Mbappé som leder till ett mål, och tipset blir därför att matchen slutar 1-0 till Frankrike. Tänk dock på att Adrien Rabiot är avstängd, men man har fullgoda ersättare till honom så det borde inte innebära några större problem för Frankrike.

England mot Schweiz - lördag 18:00

Även i denna match är det låga förväntningar på en underhållande match med tanke på hur England har sett ut, och även om Schweiz är ett bra och svårslaget lag spelar man inte alltid den mest underhållande fotbollen.

England har liksom Frankrike har varit otroligt bleka offensivt, men skillnaden är att man försökt men sett totalt inkompetenta ut framåt, trots alla hypade offensiva spelare som Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka och Harry Kane. Att man tog sig till kvartsfinal är snarare tur än skicklighet då man räddades av ett moment av briljans från Bellingham, och i förlängningen kunde utnyttja slovakernas trötthet. Nu är man ändå här, och kanske kan vändningen mot Slovakien fungera som tändvätska för engelsmännen.

Schweiz har glidit igenom turneringen lite under radarn då Österrike hela tiden har sett ut som den mindre nationen att se upp med, men faktum är att schweizarna har gjort en otroligt fin turnering så här långt. Man gick obesegrade genom gruppspelet och missade gruppsegern på målsnöret då Tyskland kvitterade på övertid, och i sin åttondel avfärdade man Italien väldigt enkelt.

Den stora frågan är om England kan utnyttja den positiva känslan av vändningen mot Slovakien och slutligen hitta flytet i sitt anfallsspel. Om man gör det så bör man kunna slå Schweiz utan problem. Men, man har haft fyra matcher på sig att hitta sitt spel utan att göra det, och man möter ett Schweiz som är inne i en mycket positiv trend. Schweiz har som tradition numer att gå vidare från gruppspelet för att sedan bli utslagna direkt, men denna gång tog man sig bekvämt vidare. Vi tror att engelsmännen får fortsatt svårt att hitta sitt spel och Schweiz tar sig vidare med en uddamålsseger, 1-0 eller 2-1. Noterbart är även att engelska backen Marc Guéhi är avstängd, och man tvingas därför till ett byte i försvaret.

Nederländerna mot Turkiet - lördag 21:00

Den sista kvartsfinalen som spelas är den mellan Nederländerna och Turkiet, två lag som båda gjorde två mycket fina insatser i sina respektive åttondelsfinaler.

Det händer ofta att vinnare av mästerskap börjar turneringen lite trevande för att därefter prestera bättre och bättre när utslagsmatcherna börjar och ett lag som verkar göra detta är Nederländerna, förvisso bara baserat på en utslagsmatch men ändock. Rumänerna visade upp en riktigt stark defensiv i gruppspelet men Nederländerna avfärdade dem ganska enkelt i åttondelen och fick deras defensiv att se allt annat än stark ut, och det var en klar förbättring jämfört med vad holländarna visade i gruppspelet.

Turkiet var verkligen upp och ner i gruppspelet och visade upp både offensiv skicklighet och defensiva svagheter. Något de dock visat i alla matcher är en enorm energi och kämparanda och i åttondelen mot Österrike var det just det som räddade dem. Även om de spelade långt ifrån perfekt defensivt, de släppte till många chanser för österrikarna, så var de hela tiden farliga på kontringar och offrade sig hela vägen till slutsignalen.

I den här kvartsfinalen är känslan att det borde bli en ganska klar seger för Nederländerna. Dels känns det som de har en starkt uppgående trend, och de behövde inte ta ut sig alltför mycket mot rumänerna då de hela tiden hade matchen under kontroll. Turkarna fick å sin sida verkligen kämpa för sin seger, och hade i ärlighetens namn lite tur. De har dessutom båda innermittfältarna Orkun Kökcü och Ismail Yüksek avstängda, och båda var startspelare i åttondelen. Tipset är att Nederländerna vinner med ett par måls marginal, 3-1 kanske?

Jamal Musiala, Tyskland
Tysken Jamal Musiala är en av ledarna i skytteligan

Skytteligan efter åttondelsfinalerna

Det tog 43 matcher innan vi för första gången fick en tvåmålsskytt i en match i detta EM och det var inhopparen Donyell Malen gjorde två mål i andra halvlek för Nederländerna i deras 3-0 seger mot Rumänien. I matchen efter fick vi dessutom en något osannolik andra tvåmålsskytt, och det var den turkiska mittbacken Merih Demiral som satte båda turkarnas mål.

Efter gruppspelet hade vi en tremålsskytt i toppen av skytteligan, Georgiens Georges Mikautadze, men efter åttondelarna har han fått sällskap av ytterligare tre spelare som nu gjort tre mål var - holländaren Cody Gakpo, tysken Jamal Musiala samt slovaken Ivan Schranz. Den sistnämnda samt Mikautadze är borta i turneringen så favoritskapet just nu att vinna skytteligan ligger på Gakpo och Musiala.

Det finns dock gott om kandidater som jagar precis bakom med två mål, till exempel Harry Kane, Jude Bellingham, Kai Havertz och Niclas Füllkrug, så skytteligan är långt ifrån avgjord. Dessutom skulle till exempel Mbappé, som gjort ett mål på straff hittills, kunna vakna till liv och blanda sig i leken. Man ska inte räkna bort Álvaro Morata och Nico Williams som båda gjort varsitt mål heller med tanke på hur Spanien har spelat så här långt.
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.