Den första gruppspelsomgången av EM 2024 färdigspelades igår och vi tittar lite närmare på hur det har gått för de större lagen som är favoriter i detta EM samt vilka överraskningar vi hade och vilka målskyttar vi fick se.

Florian Wirtz, Tyskland
Florian Wirtz - första målskytten i EM 2024

Hur gick det för EM:s favoriter?

En av de större favoriterna, hemmanationen Tyskland, var först ut då man mötte Skottland i öppningsmatchen och som förväntat var Tyskland rejält taggade och stod för omgångens största seger då man vann med hela 5-1. Tyskarna körde gasen i botten och Florian Wirtz gjorde EM:s första mål efter 10 minuter, Jamal Musiala ökade på till 2-0 redan i 19:e minuten och i halvtid hade man utökat till 3-0. Andra halvlek var en defilering mot slutet och det insläppta målet var ett självmål av Antonio Rüdiger. En smakstart för värdnationen med andra ord, och man var dessutom det laget som imponerade mest i hela omgången, men då Skottland visade sig vara ett svagt motstånd så kanske inte segern säger alltför mycket.

På lördagen hade Spanien hade en mycket tuff öppningsmatch mot Kroatien men även om matchen kändes oviss på förhand tog spanjorerna en bekväm 3-0 seger. Siffrorna var förvisso lite i överkant men en klart imponerande seger, och Spanien ser ut att bli att räkna med i fortsättningen.

Regerande mästarna Italien mötte Albanien och fick en chocköppning då Albaniens Nedim Bajrami satte 1-0 redan efter 22 sekunder, vilket är EM-historiens snabbaste mål i en match. Italienarna repade sig dock och kvitterade ganska omgående då backen Alessandro Bastoni satte kvitteringsmålet i elfte minuten, och sedan gjorde Nicolò Barella ledningsmålet i den 16:e minuten. Resultatet stod sig matchen ut, och därmed fick italienarna med sig en 2-1 seger i deras första match.

Nederländerna gick sin första match mot Polen och de vann matchen med 2-1 efter ett kvitteringsmål av Cody Gakpo och ett segermål av inhopparen Wout Weghorst i den 83:e minuten. Även om det dröjde innan segermålet kom kändes holländarna klart starkare än polackerna och gjorde en bra första match.

Sista matchen på söndagen var mellan Serbien och en av EM:s stora favoriter, England. Då Serbien är ett svårspelat lag med mycket talang så var det ingen enkel öppningsmatch för engelsmännen och man fick kämpa för sin 1-0 seger, Englands mål gjort av Jude Bellingham. Svårt motstånd som sagt men England imponerande inte och de måste förbättra sig om de ska ha en chans att vinna turneringen.

Belgien hade en mycket enkel öppningsmatch mot ett av EM:s svagaste lag, Slovakien. Slovakerna chockade dock belgarna med ett fint 1-0 mål av Ivan Schranz redan i den sjunde minuten. De försvarade sig sen mycket bra och belgarna hade svårt att dyrka upp deras försvar och då det inte blev några fler mål vann Slovakien matchen. Det var dock inte odramatiskt, Romelu Lukaku gjorde två mål som båda VAR granskades och dömdes bort mycket knappt. Svag öppningsmatch av belgarna dock och de måste lyfta sig för att kunna gå vidare från gruppen.

Den största favoriten i EM tillsammans med England är Frankrike och de mötte erkänt svårspelade Österrike på måndagskvällen och som väntat blev det en tuff match för fransoserna. Man vann förvisso till slut med 1-0 efter ett självmål av Österrikes Maximilian Wöber som styrde ett inspel av Kylian Mbappé in i eget mål, men man övertygade inte. Dessutom bröt Mbappé näsan efter en tuff duell i slutet av matchen och det är tveksamt om han kan spela något mer under gruppspelet men hans EM är förmodligen inte över än. Frankrike imponerade inte men gjorde heller ingen usel match.

De sista av de större lagen, och en av de större favoriterna i turneringen, som spelade sin första match igår var Portugal. Man mötte Tjeckien och den förväntade enkla segern satt långt inne. Portugiserna vann matchen med 2-1 efter ett segermål av inhopparen Francisco Conceição i den 92:a minuten. Tjeckien tog dock ledningen i den 62:a minuten genom Lukas Provod och såg ut att kunna skrälla men fick till sist ge sig. Portugal fick inte sin fruktade offensiv att fungera och de är knappast nöjda med sin öppningsmatch, trots segern.

Skrällar och lite om övriga matcher

Det var inte alltför många resultat som var några större överraskningar, den enda riktiga skrällen har vi redan nämnt, Slovakiens seger mot Belgien.

Rumänien var nederlagstippade mot Ukraina men vann ganska enkelt med 3-0. Rumänerna försvarade sig väldigt bra mot den mer namnkunniga offensiven i Ukraina och visade dessutom upp en imponerande effektivitet. I kvalet till EM så gick Rumänien obesegrade under tio matcher, och även om de har ett lag som innehåller få spelare som är kända utanför Rumänien spelar de verkligen som ett lag, och de har nu gett sig själva goda chanser att avancera från gruppen.

Danmark var favoriter mot Slovenien men lyckades bara få med sig 1-1 trots att man dominerade mestadels av matchen. Detta var dock ingen större överraskning då danskarna känns mindre spännande än vad de ofta gör i början av turneringar.

Ungern mot Schweiz kändes oviss på förhand men schweizarna visade sig vara det klart bättre laget och vann med 3-1. Om det är så att ungrarna är lite överskattade eller om Schweiz har något bra på gång återstår att se.

Den mest underhållande matchen i omgången var den mellan Turkiet och Georgien. I en regnig match fick vi se en sprudlande offensiv från båda lagen med massivs med chanser, och det var också i denna match vi fick se omgångens två vackraste mål. Först satte Mert Müldür en vacker volley till 1-0 och sedan skruvade Real Madrids turkiska supertalang Arda Güler in 2-1 med ett skott från utanför straffområdet upp i krysset. Gülers mål gjorde dessutom att han slog ett gammalt rekord som Cristiano Ronaldo tidigare hade, nämligen yngsta debutant i EM att göra mål. Han var igår när målet gjordes 19 år och 114 dagar och därmed 14 dagar yngre än Ronaldo var då han gjorde sitt första EM-mål.

Bästa målskyttarna i första omgången

Efter första omgången har vi idel enmålsskyttar, inte en enda spelare lyckades peta in två bollar eller fler. Totalt sett fick vi se 29 olika målskyttar samt tre självmål. När det gäller VAR så blev totalt fem mål bortdömda efter VAR-granskning, bland annat som vi nämnde Lukakus båda mål för Belgien i förlustmatchen mot Slovakien.

Detta var alla 29 målskyttarna i omgång ett av EM 2024

Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.