Grupperna avgjorda i EM 2024 - åttondelsfinaler härnäst

Så var gruppspelet i EM 2024 avklarat klart för åttondelsfinaler. Vi går igenom hur det gick i den sista omgången och vilka lag som tog sig vidare, och vi tittar lite närmare på åttondelsfinalerna och skytteligan.

Grupp A - Tyskland vinnare

Det blev en dramatisk sista omgång i denna grupp med två omkastningar i tabellen på övertid i båda matcherna.

I matchen som primärt handlade om gruppsegern mellan Tyskland och Schweiz. Förutsättningarna inför matchen var att Tyskland skulle vinna gruppen så länge de inte förlorade, medan Schweiz skulle ta gruppsegern om de lyckades vinna. Tyskarna började bäst och styrde matchen men hade svårt att skapa några farliga lägen. Men i den 17:e minuten så fick tyskarna in en boll efter ett lurigt skott från Robert Andrich som Yann Sommer i mål felbedömde. Tyvärr för tyskarna så blev målet bortdömt genom VAR då schweizarna skulle haft frispark några moment innan Andrich skott.

I stället blev det Schweiz som tog ledningen genom Dan Ndoye i den 28:e minuten, och därefter följde en febril jakt på kvitteringsmål för tyskarna. Schweiz hade dock god kontroll på händelserna och var hela tiden farliga på kontringar. Det såg ut som att matchen skulle sluta med seger för schweizarna men på övertid fick så inhopparen Niclas Füllkrug chansen på ett inlägg, och nickspecialist som han är så gjorde han inget misstag, och 1-1 och gruppseger för tyskarna var ett faktum.

I kampen om tredjeplatsen mellan Skottland och Ungern (skottarna hade förvisso en teoretisk chans på andraplatsen också) så var spelet väldigt avvaktande och inget av lagen vågade gå framåt, trots att båda lagen var tvungna att vinna för att ha en chans att gå vidare.

I den 67:e minuten träffades Ungerns anfallare Barnabás Varga i huvudet av Skottlands målvakt Angus Gunn som försökte boxa bort bollen, och knytnäven tog så illa att Varga fick åka in till sjukhus, men tack och lov så var inte skadan så allvarlig att den hotade hans liv, vilket många trodde ett tag.

Matchen gick vidare utan att något av lagen fick in något segermål, men på grund av Vargas skada så blev det kraftigt med övertid, och i den tionde övertidsminuten lyckades ungraren Kevin Csoboth få in en boll, och Ungern vann matchen.

I och med Ungerns seger så blev de trea i gruppen med tre inspelade poäng och gav sig därmed chansen att gå vidare som en av de bästa treorna. Chansen var dock liten att det skulle räcka, vilket det inte heller gjorde till slut och Ungern gick trots segern inte vidare.

Luka Modric, Kroatien
Luka Modric mål räckte inte för Kroatien

Grupp B - Kroatien utslagna

I grupp B var Spanien redan klara gruppsegrare efter vinster mot Kroatien och Italien, men det var desto mer vidöppet om andra och tredjeplatsen i gruppen.

Då Spanien redan var klara de ställde upp med en B-betonad uppställning, även om i princip alla Spaniens "B-spelare" skulle platsa i de flesta andras lags EM-trupper. Trots ett helt nytt lag på planen så gav inte spanjorerna Albanien mycket till en chans, trots att Albanien var tvungna att vinna för att kunna ta sig vidare från gruppen. Ferran Torres satte 1-0 för Spanien i den 13:e minuten, och därefter kunde de stabilt kontrollera matchen och resultatet stod sig matchen ut. Albanien är utslaget men kan ändå vara nöjda med vad de åstadkommit under sitt första mästerskap. De spelade i en i princip omöjlig grupp men fick med sig en poäng och två uddamålsförluster.

Mötet mellan Kroatien och Italien så gällde det vinna eller försvinna för Kroatien. Vid vinst skulle de sluta tvåa och gå vidare, vid förlust skulle EM i praktiken vara över för dem. Första halvlek var något avvaktande med få riktigt farliga chanser, men i andra halvlek tog matchen fart. Kroaterna fick en straff tidigt i andra halvlek efter att Davide Frattesi fått bollen på handen i en onaturlig position i straffområdet. Men Gianluigi Donnarumma räddade dock Luka Modric straff, men Modric fick snabb revansch då han minuten senare slog in en retur till 1-0.

Efter det följde en massiv press från Italien i ett tiotal minuter men de lyckades inte få utdelning. Klockan tickade iväg och kroaterna såg ut att ha kontroll på händelserna men i åttonde övertidsminuten, på matchen sista spark, skruvade inhopparen Mattia Zaccagni in bollen i krysset, och Italien fick med sig 1-1.

Kroaterna tappade därmed ledning i två matcher i rad i matchens sista spark, det var samma visa mot Albanien i matchen innan, och kroaternas EM är därmed över. Och kanske var det sista gången vi fick se 39-åriga Luka Modric i en mästerskapsturnering.

Grupp C - England gruppsegrare

Denna grupp var väldigt tajt och alla lagen kunde gå vidare när England spelade mot Slovenien och Danmark mötte Serbien.

England hade tagit en knapp men stabil 1-0 seger mot Serbien i första matchen men spelade svagt i 1-1 matchen mot Danmark därefter, och de fortsatte att se bleka ut även i denna match. Slovenerna visste att de skulle gå vidare som en av de bästa treorna om de klarade oavgjort och de gick hundra procent in för det, de var helt ointresserade av att ens försöka anfalla, åtminstone efter paus. Detta innebar att England i lugn och ro fick föra matchen men åter igen var Englands spel totalt fantasilöst och Slovenerna hade inga problem att försvara sig till ett 0-0 resultat i en match som var helt befriad från farliga chanser.

Precis som Slovenien så visste Danmark att de skulle gå vidare med ett kryss medan serberna var tvungna att vinna, och även här blev spelet i matchen krystat. Matchen hade två bortdömda mål, ett för vardera lagen, men i övrigt hade båda lagen svårt att skapa chanser. Serbien försökte pressa på för ett mål i slutet av matchen men kom ingen vart, och även denna match slutade 0-0.

England vann gruppen på fem poäng, trots att de inte har varit i närheten av att spela bra fotboll. Både Danmark och Slovenien spelade tre oavgjorda matcher och de hade samma målskillnad och samma antal gula kort. I stället kom avgörandet om andraplatsen till Danmarks fördel genom att man presterade bättre än Slovenien i kvalet till EM. De båda lagen spelade i samma grupp även i kvalet och slutade även där på samma poäng och målskillnad, men Danmark var före Slovenien i tabellen tack vare inbördes möte, något som talade till deras fördel här igen. Danmark tvåa och Slovenien trea med andra ord, men båda lagen gick vidare till åttondelsfinal.

Grupp D - Österrike överraskande etta

I denna grupp var Polen redan utslagna och alla andra lagen kunde vinna gruppen. Frankrike och Nederländerna var dessutom klara att gå vidare som sämst en av de bästa treorna.

Frankrike mötte Polen och Kylian Mbappé var tillbaka i det franska laget, spelandes med en specialmask för att skydda hans brutna näsa. Med tanke på att Polen redan var ute borde detta ha blivit en tämligen bekväm seger för Frankrike, vilket dessutom skulle betyda att de säkrat gruppsegern, men precis som i de första två matcherna fick de inte riktigt spelet att stämma som vi är vana att se dem.

Efter en mållös första halvlek fick fransoserna straff, och Mbappé gjorde inget misstag när han satte 1-0 i 56:e minuten och gruppsegern såg säkrad ut. Polen fortsatte dock att göra bra motstånd och Frankrike misslyckades med att avgöra matchen och i stället fick även Polen en straff. Robert Lewandowski missade först straffen, men då den fick slås om på grund av att Mike Magnan i franska målet lämnat mållinjen för tidigt fick Lewandowski chansen igen och gjorde då inget misstag. Resultat 1-1 stod sig sedan matchen ut, vilket innebar att Frankrike sumpade chansen att vinna gruppen och slutade tvåa i gruppen.

I matchen mellan Nederländerna och Österrike visade Österrike varför de betraktas som en farlig outsider i detta EM. Redan i 6:e minuten tog de ledningen efter att holländaren Donyell Malen styrde ett inspel in i eget mål, och detta resultat stod sig halvleken ut. Nästan omgående efter att andra halvlek startat kvitterade dock holländarna genom Cody Gakpo, hans andra i turneringen, men 12 minuter senare kunde Österrike åter igen ta ledningen genom Romano Schmid. Holländarna fick dock in en kvittering genom Memphis Depay i 75:e minuten, men fem minuter senare var Österrike åter i ledning efter ett fint mål av Marcel Sabitzer.

Resultat stod sig matchen ut, en 3-2 seger för Österrike med andra ord, vilket innebar att de mycket överraskande vann denna tuffa grupp. Kanske var det vetskapen för holländarna att de garanterat skulle gå vidare för de kändes ganska energilösa i stora delar av matchen och var långt ifrån imponerande och slutade i och med resultatet trea i gruppen, men gick ändå vidare.

Grupp E - uppgjord match?

Det var mycket snack i denna grupp inför matcherna som skulle komma då ett oavgjort resultat mellan Slovakien och Rumänien skulle innebära att båda lagen gick vidare, och det pratades om att det skulle vara uppgjort förhand om att vi skulle få se ett oavgjort resultat.

Det såg ut som att det skulle kunna bli ett felaktigt antagande då Slovakien tog ledningen genom ett nickmål från Ondrej Duda i den 24:e minuten. Det dröjde dock endast 13 minuter innan Rumänien kvitterade på straff genom Razvan Marin, hans andra mål i turneringen, och 1-1 resultat stod sig halvleken ut. Av förklarliga skäl så blev det lite mer avvaktande ju längre tiden i andra, även om båda lagen hade vissa chanser, och till slut blev ryktena realiserade då det inte blev några fler och matchen slutade oavgjort, och därmed gick båda lagen vidare.

Med förutsättningarna för ett troligt kryss mellan Slovakien och Rumänien var det Ukraina som hade trycket på sig att vinna mot Belgien för att undvika att sluta sist i gruppen. Ukraina försökte också matchen igenom att skapa lägen för vinstmål, och hade även en hel del halvchanser men lyckades inte få in något mål. Inte heller Belgien, som ju längre matchen led blev mindre intresserade av att attackera då ett oavgjort resultat räckte för dem för att gå vidare, lyckades få in någon boll och vi fick således en mållös match.

I och med de oavgjorda resultaten slutade alla lag i gruppen på fyra poäng. Eftersom lagen så att säga slagit varandra så vara alla lika på inbördes möten, och i stället blev det målskillnad som avgjorde positionerna. Rumänien och Belgien hade samma målskillnad men Rumänien hade gjort fler mål, så Rumänien stod mycket överraskande som gruppsegrare med Belgien som tvåa. Slovakien blev därmed trea men går vidare som en av de minst dåliga treorna.

Khvicha Kvaratskhelia
Khvicha Kvaratskhelia gjorde mål när Georgien storskrällde mot Portugal

Grupp F - Georgien sensationellt vidare

Detta var ytterligare en grupp där alla lagen hade chans att gå vidare, och Portugal var dessutom klara gruppsegrare. Sämst till låg Georgien som skulle möta just Portugal, och därefter Tjeckien som behövde vinna sin match mot Turkiet för att gå vidare.

Då Portugal redan var klar etta i gruppen mönstrade de många reserver, även om Cristiano Ronaldo fanns med i startelvan. Trots det reservbetonade laget var Portugal stor favorit, men Georgien chockade genom att sätta full fart från början och redan i andra minuten satte Georgiens stora stjärna Khvicha Kvaratskhelia 1-0. Portugal hade svårt att skapa heta chanser mot ett vilt försvarande Georgien och det resultatet stod sig halvleken ut.

I andra halvlek fick Georgien straff och Georges Mikautadze gjorde inget misstag och satte 2-0 i den 57:e minuten. Även i denna halvlek hade ett mer och mer frustrerat Portugal svårt att hitta klara lägen och det blev inga fler mål i matchen, och Georgien stod för en jätteskräll då segern betyder att de tog sig vidare i turneringen.

I andra matchen behövde som sagt Tjeckien vinna, men deras chanser minskade drastiskt när Antonín Barák fick ett andra gult kort redan i 20:e minuten och blev utvisad. Tjeckien höll 0-0 till paus trots en man mindre, men några minuter in i andra kunde de inte stå emot längre och Hakan Çalhanoglu kunde göra 1-0 för Turkiet.

Tjeckien jagade frenetiskt ett kvitteringsmål och till sist fick man utdelning i rörig situation i målområdet där Tomas Soucek fick in bollen. Tyvärr, för tjeckerna i alla fall, så mattades deras offensiv av efter målet och Turkiet kom tillbaka mer och mer i matchen, även om tjeckerna fortsatte att försöka. Då tjeckerna satsade framåt så öppnade de sig också bakåt och i den fjärde övertidsminuten kunde Cenk Tosun avgöra matchen för turkarna när han satte 2-1, och tjeckerna åkte därmed ut.

Så här spelas åttondelsfinalerna

Med alla grupper färdigspelade kan vi börja koncentrera oss på åttondelsfinalerna och utslagsmatcher, och spelschemat för åttondelsfinalerna ser ut så här:

• Schweiz - Italien, lördag 18:00 (gren 1)
  • Tyskland - Danmark, lördag 21:00 (gren 2)
  • England - Slovakien, söndag 18:00 (gren 1)
  • Spanien - Georgien, söndag 21:00 (gren 2)
  • Frankrike - Belgien, måndag 18:00 (gren 2)
  • Portugal - Slovenien, måndag 21:00 (gren 2)
  • Rumänien - Nederländerna, tisdag 18:00 (gren 1)
  • Österrike - Turkiet, tisdag 21:00 (gren 1)

Notera att markering med gren 1 och gren 2 innebär att vinnaren i respektive match kommer få möta vinnare från samma gren, vilket i slutändan innebär att vi får ett finallag från gren 1 och ett från gren 2.

Noterbart här är att gren 2 innehåller väldigt mycket starkare lag än gren 1. Av de fem största favoriterna i EM återfinns fyra i gren 2 - Tyskland, Spanien, Frankrike och Portugal (och på toppen av det Belgien), medan gren 1 bara har England. Så tittar man på spelträdet så ser allting upplagt ut för England i final, men är det något lag som har varit en besvikelse spelmässigt i detta EM så är det England, och de behöver förbättra sig om de ska klara det.

Tyngsta mötet bland åttondelsfinalerna är så klart Frankrike mot Belgien. Frankrike har inte imponerat men ändå känts ganska stabilt medan Belgien hade en fin match mot Rumänien men spelat ganska krampaktigt i övrigt.

Ska man prata om favoriter att vinna EM så är det egentligen bara ett lag som har imponerat genom hela gruppspelet och det är Spanien. Nu betyder inte ett bra gruppspel automatiskt att man går hela vägen, det är fullt möjligt att spanjorerna har peakat för tidigt.

Tyskland har inte imponerat hela vägen men har varit stabila. Portugal har haft en riktigt bra match, 3-0 segern mot Turkiet i andra omgången, men i övrigt inte imponerat, och både England och Frankrike har varit en besvikelse spelmässigt så här långt.

Skytteligan efter gruppspelet

Fortfarande efter 36 matcher så har vi inte en enda tvåmålsskytt i en match, men vi har en spelare som har gjort mål i alla matcher och därmed är ensam ledare i skytteligan på tre mål - Georgiens Georges Mikautadze.

Bakom Georges Mikautadze har vi fem två målsskyttar. Tysklans Jamal Musiala och Slovakiens Ivan Schranz hade gjort två mål var innan denna omgång, men lyckades således inte göra något i denna omgång, och nya spelare på två gjorda mål är nu Nederländernas Cody Gakpo, Tysklands Niclas Füllkrug samt Rumäniens Razvan Marin.

I övrigt kan vi notera att Kylian Mbappé fick göra sitt första mål i detta mästerskap, och faktum är att detta var hans första mål i EM-sammanhang någonsin. En annan av de stora målskyttarna inom fotbollen, Polens Robert Lewandowski, gjorde sitt första mål men då polackerna är ute ur turneringen får vi garanterat inte så några nya mål från honom.
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.