Semifinalerna i EM spelade - dags för final

Även om inte spelet har varit det bästa i alla matcher i detta EM så har vi haft många dramatiska och spännande matcher, och så blev även fallet i semifinalerna.

Lamine Yamal visar storleken på sin senaste fisk
Lamine Yamal gjorde mål mot Frankrike och är numer EM:s yngsta målskyttet någonsin

Semifinal 1: Spanien mot Frankrike - 2-1

Första semifinalen spelades mellan Spanien och Frankrike och inför matchen var Spanien favoriter då de är det laget som visat upp bäst spel under detta EM, samtidigt som Frankrike har haft svårt att få offensiven att fungera men har haft ett urstarkt försvar som tagit dem hela vägen hit.

Det var dock Frankrike som fick första ordet i matchen. I den nionde minuten visade Kylian Mbappé sin klass då han slog in ett perfekt inlägg som Randal Kolo Muani nickade in och 1-0 till Frankrike var ett faktum tidigt i matchen. Spanien har dock varit i underläge tidigare i turneringen men har då tålmodigt fortsatt trumma på med sin offensiva fotboll med vetskapen om att chanserna dyker upp, så matchen kändes långt ifrån avgjord trots fransmännens svårforcerade defensiv.

Och vi behövde inte vänta länge på att Spanien fick utdelning. Lamine Yamal har varit en av turneringens bästa spelare utan att ha fått göra mål men i 21:a minuten drev han bollen strax utanför straffområdet och skruvade vackert in ett mål i vänstra krysset, helt otagbart för målvakten. I och med hans kvitteringsmål blev han yngsta målskytten i EM med råge, då han var 16 år och 362 dagar gammal när målet gjordes, och tidigare yngsta målskytten, schweizaren Johan Vonlanthen var 18 år och 141 dagar gammal.

Men Spanien var långt ifrån klara där. Man fortsatte pressa Frankrikes försvar och bara fyra minuter efter kvitteringsmålet fick Dani Olmo bollen i straffområdet och gjorde sig enkelt fri. Skottet han fick på styrdes in av Barcelonas Jules Koundé i mål, och Spanien hade snabbt vänt underläget till en ledning. Trots att Koundé tydligt styrde in bollen fick Olmo målet officiellt.

2-1 stod sig halvleken ut och Frankrike var därmed pressat att anfalla för att försöka få in ett kvitteringsmål i andra halvlek. Men precis som i tidigare matcher i denna turnering så var Frankrikes offensiv alldeles för svag och man lyckades endast skapa ett par halvchanser, och Spanien kunde bekvämt försvara sig matchen ut och säkra finalbiljetten.

Trots att man tog sig hela vägen till semifinal är ändå Frankrike denna turnerings stora besvikelse, och det är uppenbart att de behöver ha en ny förbundskapten för att få en nytändning och få alla sina stjärnor att prestera. Spanien däremot stod för ytterligare en stabil insats och har nu sex raka segrar på vägen fram till final, även om segern i kvartfinalen mot Tyskland kom i förlängningen.

Ollie Watkins - här i Aston Villas tröja
Ollie Watkins blev hjälte för England i semifinalen mot Nederländerna

Semifinal 2: Nederländerna mot England - 1-2

Likheterna mellan Frankrike och England har varit slående då båda lagen gick in i turneringen som en av de stora favoriterna, med världsklasspelare på varje position, men har underpresterat kraftigt. Trots detta var England något favorittippat på Nederländerna, där de senare har spelat bättre och bättre ju längre turneringen har pågått och ansågs inför matchen ha goda chanser att slå ut engelsmännen.

Det var Nederländerna som började bäst och redan i sjunde minuten stod holländarnas största talang Xavi Simons för en fin soloprestation då han snodde bollen från Declan Rice och sköt in 1-0 från distans, inte helt olikt Lamine Yamals semifinalmål för Spanien. Pickford i Englands mål var på bollen men skottet var alldeles för hårt för att han skulle kunna styra bort det.

Med tanke på Englands svaga offensiv i detta EM kändes det som att England skulle få svårt att vända på det tidiga underläget men tio minuter efter holländarnas ledningsmål fick England straff. Harry Kane sköt ett skott som gick över, men hans fot träffade Denzel Dumfries fot när holländaren försökte täcka skottet. Domaren gav England straff efter VAR-granskning, ett beslut som få håller med om att det var korrekt. Kane tog straffen själv och satte den stensäkert i vänstra hörnet, och Bart Verbruggen i Nederländernas mål var chanslös trots att han gick åt rätt håll.

Englands kvitteringsmål gav dem en nytändning och för första gången i turneringen började de visa upp ett farligt offensivt spel. Framför allt Phil Foden, som varit direkt usel i hela turneringen innan, var hela tiden farlig och hade bland annat en boll som räddades precis på mållinjen av Dumfries samt ett skott i stolpen.

Det blev dock inga fler mål i första halvlek och i andra halvlek var spelet något försiktigare. Vi fick se några halvchanser i andra och även ett mål för England som dömdes bort för en knapp offside på Walker som spelade fram till målet.

Matchen såg ut att gå till förlängning men två sekunder före full tid stod Englands inhoppare Ollie Watkins bollen i straffområdet, vände upp och skickade in bollen i målvaktens vänstra hörn. Då det endast var två minuters tillägg så fick aldrig Nederländerna riktigt chansen att försöka forcera in en kvittering, och England höll ut och tog sig vidare till final.

På ett sätt är det imponerande att England trots att de varit så svaga i detta EM lyckats ta sig hela vägen fram till finalen, men i denna så visade man i alla fall upp lite av det man kan och just i den här matchen var en seger inte orättvist, även om den inte var helt övertygande.

Kommande finalen mellan Spanien och England

Den kommande finalen mellan Spanien och England spelas på Berlins Olympiastadion på söndag klockan 21:00, och det blir garanterat en match att se fram emot.

Skulle någon sagt innan turneringen startade att dessa lag skulle vara i final är det få som skulle höjt på ögonbrynen men de har onekligen tagit sig dit på olika sätt. Spanien har varit bra från första matchen och har egentligen inte haft en enda dålig halvlek, medan England tidvis har spelat riktig dödgrävarfotboll men genom starkt försvarsspel och en hel del tur ändå tagit sig hela vägen till final.

På grund av skillnaden i hur lagen har spelat går Spanien in i denna final som favorit. Man har förvisso svårt att se att Spanien inte skulle slå detta England men dels ska man komma ihåg att England är ett lag med marginalerna på sin sida, dels spelade man ganska bra mot Nederländerna i semin. Skulle England kunna bygga vidare på detta och spela den fotboll de borde vara kapabla att göra blir de en svår nöt för Spanien att knäcka.

Ställningen i skytteligan inför finalen

Efter att Dani Olmo fick 2-1 målet i semin skrivet till sig och Harry Kane satte straffen så har vi nu sex spelare på tre mål vardera i toppen av EM:s skytteliga, och det är endast dessa två spelare på tre mål som spelar i finalen. Även om någon av dessa mycket väl kan göra mål i finalen är med andra ord inte orimligt att vi får se minst sex spelare dela på skytteligasegern.

Bland spelare som kommer att spela på söndag och har gjort två mål i turneringen, och därmed har chansen att gå upp på tre mål eller till och med vinna i ensamt majestät om de gör två mål i finalen, har vi Fabián Ruiz och Jude Bellingham. Att vi ska få se någon annan spelare göra ett hattrick och därmed vinna skytteligan känns mindre troligt.
Johan Sundin är en svensk skribent som var en lovande fotbollsspelare men fick avbryta karriären innan den tog fart på grund av skador. Numer skriver han om allt möjligt inom fotboll och han har en extra passion för dödliga strikers, spelare som inte har någon exceptionell teknik men står alltid rätt och är skoningslös när chansen dyker upp. Favoriter genom åren är anfallare som Jürgen Klinsmann, Gabriel Batistuta, Ronaldo (den tjocka) och Didier Drogba.