Spanien vinnare av EM 2024!

Igår spelades finalen i EM 2024 mellan Spanien och England och det blev en dramatisk och spännande sista match vi fick se i detta mästerskap med en ytterst värdig vinnare i slutändan - grattis till Spanien!

Spanish fans celebrating
Även om England på pappret har något bättre spelare för spelare än Spanien, åtminstone om man skulle summera värdet på alla spelare, så var det Spanien som klev in på Olympiastadion i Berlin som favoriter. För alla som har följt detta EM så var anledningen till det enkel, Spanien har helt enkelt imponerat stort i match efter match fram till finalen, medan England ofta har underpresterat men tagit sig hela vägen tack vare en gnutta tur.

Matchen började dock inte så fartfyllt som vi vant oss att få se i Spaniens matcher i turneringen, och möjligtvis var det finalnerverna som spelade in. Faktum är att första halvlek blev något av ett sömnpiller, och om det inte varit för att detta var en final och därmed hade hög spänningsfaktor skulle det ha varit många som smått börjat tappa intresset.

Halvleken slutade mållös och det finns egentligen inte mycket att rapportera från den, förutom att lagen uppenbarligen hade respekt för varandra. Bästa chansen hade England och Phil Foden i sista momentet av halvleken då han fick chansen på ett inlägg från en frispark, men han fick ingen riktigt träff på bollen och Unai Simón i Spaniens mål kunde enkelt stoppa skottet.

Andra halvlek började inte så bra för Spanien då Rodri, lagets kanske viktigaste spelare då han är en defensiv klippa samtidigt som han är spelaren som håller i taktpinnen i uppspelen, tvingades byta i halvtid på grund av skada, och in kom i stället Martin Zubimendi.

Men för de som trodde att Spanien skulle få svårare att få i gång spelet utan Rodri fick snabbt inse att de hade fel. Det var i stället full fart framåt för spanjorerna och det gav utdelning ganska omgående då Lamine Yamal i ett fartfyllt anfall fick ut bollen till Nico Williams, och Nico gjorde inget misstag. Med ett distinkt skott satte han 1-0 till Spanien efter bara en och halv minut av andra halvlek.

England har i detta EM varit svaga offensivt, och så länge det har varit oavgjort i matcherna har de inte lyckats skapa mycket framåt, och till och med stundtals sett ointressanta av att göra det. Men en stor anledning att de faktiskt tagit sig till finalen är att när de väl släppt in ett mål så vaknar de till liv, och åtminstone börjat försöka gå till anfall, och så blev fallet även i denna match, så småningom.

De efterföljande 20 minuterna var det dock Spanien som var bäst, och man hade faktiskt ett flertal ganska bra chanser att avgöra matchen utan att få in bollen. Men sakta och säkert började England gneta sig in i matchen igen och i ett mycket fint anfall i den 73:e minuten spelade Jude Bellingham bollen bakåt från straffområdet till Cole Palmer som behärskat placerade in bollen i vänstra hörnet, och det var 1-1. Precis som i alla de tidigare utslagsmatcherna hade England hamnat i underläge men vaknat till liv och kvitterat.

Efter kvitteringsmålet återgick England till att sluta anfalla och Spanien tilläts jaga ett ledningsmål i lugn och ro. Med tio minuter kvar fick Spanien en jättechans då Lamine Yamal i fritt läge fick chansen att göra 2-1, men Pickford kunde göra en enkel räddning på ett aningen svagt avslut. Fem minuter senare kom Spanien i ett nytt anfall och March Cucurella kunde slå ett hårt lågt inlägg från vänsterkanten som framrusande Mikel Oyarzabal enkelt kunde styra in, och Spanien var åter i ledning.

Med nytt underläge fick England överge sin defensiva inställning och försöka få in ett kvitteringsmål igen, och man höll nästan på att lyckas. På en hörna i 89:e minuten räddade först Unai Smión en nick från Declan Rice men inte bättre än att Marc Guehi fick chansen att nicka in bollen i ett princip öppet mål, men på mållinjen stod Dani Olmo och nickade bort bollen.

Lyckligtvis lyckades inte England få in någon kvittering, och lyckligtvis säger vi därför att Spanien har varit ett så mycket bättre lag än England i detta EM, och det hade känts orättvist om inte Spanien hade fått vinna. Det fick man dock, och för fjärde gången blev Spanien Europamästare, och har nu flest EM guld av alla länder.

Rodri, Spanien
Rodri vann priset som bästa spelare i turneringen

Spelarutmärkelser efter finalen

22-åriga Nico Williams fick pris som matchens spelare i finalen, hans andra utmärkelse av detta slag då han även fick det i andra gruppspelsmatchen mot Italien. Är det någon spelare som verkligen har höjt sitt värde i denna turnering är det just Nico Williams då han inte var alltför känd för den stora massan inför starten, men numer är någon alla känner till.

Trots två priser som bästa-spelare-i-matchen så var det lagkamraten Rodri som fick priset "Player of the Tournament", det vill säga priset som hela EM:s bästa spelare. Att han tilldelas priset är det få som höjer på ögonbrynen för då han har varit en så viktig kugge för det spanska spelet, och han lär även vara med i diskussionerna för årets Ballon d'Or.

Priset "Young Player of the Tournament" gick naturligtvis till Lamin Yamal. Visst var det många som kände till denna stortalang innan turneringen men att en 16-åring (som fyllde 17 i lördags) har kunnat vara så viktig för ett mästarlag är anmärkningsvärt. Förutom ett mål i semifinalen mot Frankrike, ett mål som gjorde honom den yngste målskytt i EM:s historia och även gav honom pris som matchens bästa spelare där, gjorde han fyra assist i detta EM, fler än någon annan spanjor gjort i ett EM tidigare.

Skytteligan - 6 skyttekungar i EM 2024

Då det inte var någon spelare som hade en "magisk sommar" och öste in mål så stannade flest mål av en spelare på tre gjorda mål, något som dessa sex spelare alla gjorde:

Vid tidigare EM så avgjordes titeln som skyttekung med flest antal assist om det var flera spelare på samma mål, men då man har slopat detta i detta EM så kan alla sex spelarna ovan kalla sig skyttekungar.

Med de gamla reglerna hade Dani Olmo kunnat titulera sig ensam skytteligavinnare då han även gjorde två assist, fler än någon av de andra fem, men han får nu nöja sig med att dela på segern.

Slutkläm

Det är ofta ett mästerskap slutar med en mästare som börjar lite knackigt men sedan blir bättre och bättre, som Argentina i förra VM som började med att förlora mot Saudiarabien och knappt ta sig vidare från gruppen men sedan blev bättre och bättre, men detta EM vanns av det laget som imponerat mest från början till slut.

Totalt sett har Spanien sex segrar och en oavgjord (mot Tyskland i kvarten, men man vann i förlängningen) och man slog lag som Kroatien, regerande mästarna Italien, värdnationen Tyskland, Frankrike samt England. Man hade ingen enkel resa med andra ord men var egentligen bara i rejält pressat läge en gång, i kvartsfinalen mot Tyskland då man avgjorde i 119:e minuten, och sällan ser man en så värdig vinnare av ett mästerskap som Spanien blev här.

Lag som Italien, Frankrike och faktiskt även finallaget England, trots att de tog sig hela vägen till final, var en mer eller mindre en besvikelse i detta mästerskap. Alla dessa lag visade upp väldigt svagt offensivt spel och var alltför fokuserade på defensiven.
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.